Aρθροσκόπηση
Η αρθροσκόπηση είναι μία πολύ διαδεδομένη μέθοδος αποκατάστασης βλαβών εντός των αρθρώσεων. Συνίσταται στην είσοδο μιας κάμερας εντός της άρθρωσης μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα και των ειδικών αρθροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων από άλλες παρόμοιου μεγέθους τομές.
Η κάμερα αυτή είναι συνδεδεμένη με οθόνη, από την οποία ο ιατρός βλέπει την κατάσταση της άρθρωσης και επεμβαίνει ανάλογα με την περίπτωση.
Η αρθροσκόπηση διενεργείται σε όλες τις μεγάλες, συνήθως αρθρώσεις, όπως το γόνατο, ο ώμος, το ισχίο, η ποδοκνημική και η πηχεοκαρπική. Στόχος της είναι η αποκατάσταση βλαβών όπως η ρήξη του μηνίσκου, των χιαστών, των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου, των χόνδρινων ελλειμμάτων κ.α.. Η αρθροσκόπηση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή και την κλινική κατάσταση του ασθενούς.Είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία προκαλεί ελάχιστη καταστροφή των ιστών πέριξ της άρθρωσης με αποτέλεσμα την μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ταχύτερης αποκατάστασης.
Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Σε μία απλή ρήξη μηνίσκου ο ασθενής μπορεί να πατήσει αμέσως το πόδι. Η αποκατάσταση της ρήξης του τένοντα του υπερακανθίου μπορεί να χρειασθεί και δύο μήνες φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης.
Η μέθοδος αυτή αποτελεί, πλέον και τη μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων και έχει διευρύνει τις γνώσεις μας πάνω στην παθολογία των αρθρώσεων.
- Hits: 2526