Ρήξη Μηνίσκου
Μία πολύ συχνή κάκωση που αντιμετωπίζεται απο τους ορθοπαιδικούς είναι η ρήξη του μηνίσκου του γόνατος. Συνήθως, προκαλείται από βίαιη στροφή του γόνατος όταν το κάτω άκρο έχει "κολλήσει" στο έδαφος.
Τι είναι, όμως ο μηνίσκος που όλοι ακούμε; Είναι δύο σχηματισμοί, ημισεληνοειδούς σχήματος, ελαστικής υφής οι οποίοι βρίσκονται στο έσω και στο έξω διαμέρισμα του γόνατος. Καλούνται, αντίστοιχα, έσω και έξω μηνίσκος. Κύριο έργο τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών και λόγω του σχήματος παίζουν ρόλο και στη σταθεροποίηση του γόνατος. Αυτές οι ιδιότητες είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία της άρθρωσης.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της κάκωσης αυτής; Μια οξεία τραυματική κάκωση εκδηλώνεται με οίδημα (ύδραρθρο), πόνο στο έσω ή στο έξω μεσάρθριο ή και μπλοκάρισμα της άρθρωσης. Η εκφυλιστική ρήξη έχει βραδέως εξελισσόμενα συμπτώματα. Χρόνιο πόνο στο έσω ή έξω μεσάρθριο διάστημα, πιθανό μπλοκάρισμα της άρθρωσης ενώ το οίδημα μπορεί να απουσιάζει.
Η διάγνωση τίθεται κυρίως με το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τη μαγνητική τομογραφία.
Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη του μηνίσκου; Σε πρώτη φάση, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη, ακινητοποίηση και ανάπαυση του άκρου. Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει στην ύφεση του άλγους και στην μυική ενδυνάμωση πέριξ του γόνατος, ιδίως σε εκφυλιστική αιτιολογίας ρήξεις. Όμως η πλημμελής αιμάτωση του μηνίσκου δεν επιτρέπει την επούλωση της βλάβης. Συνεπώς η συνεχής φθορά που προκαλείται στην άρθρωση από την παρουσία του ρηχθέντος μηνίσκου, είναι δυνατό να επιταχύνει την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επομένως, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση, ανεξάρτητα της ύφεσης του άλγους, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση αρθρίτιδας.
Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αρθροσκοπικά. Η κινητοποίηση του ασθενούς, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες συνοδές βλάβες, είναι άμεση. Σημαντική είναι και η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, ιδιαίτερα, σε περίπτωσεις αδυναμίας τετρακεφάλου.
Υπάρχουν, επίσης και νεότερες συντηρητικές μέθοδοι αποκατάσταση της ρήξης του μηνίσκου, όπως τα PRP (Platelet-Rich Plasma). Mε τη μέθοδο αυτή λαμβάνεται αίμα από τον ασθενή, φυγοκεντρείται το δείγμα και ξεχωρίζεται το πλάσμα το οποίο περιέχει ενεργοποιημένα αιμοπετάλια. Το πλάσμα αυτό ενίεται στην άρθρωση ώστε να βοηθήσει στην επούλωση της ρήξης. Λόγω της πλημμελούς αιμάτωσης του μηνίσκου, είναι ενισχυτικό στις περιφερικές ρήξεις.
- Hits: 2658