Skip to main content

Η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας είναι πολύ διαδεδομένη τα τελευταία στην ορθοπαιδική οι συνηθέστερες περιοχές που απεικονίζονται είναι η μέση (οσφυς), τα γόνατα και οι ώμοι. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ασθενείς να ζητούν αυτή την εξέταση στην πρώτη επαφή με τον ιατρό. «Γιατρέ πονά η μέση μου, μήπως να κάνω μια μαγνητική;»

Παρατηρούνται, πολύ συχνά, σε παιδιά και εφήβους ανεξήγητοι πόνοι στα γόνατα και στις πτέρνες χωρίς να έχουν χτυπήσει. Ιδιαίτερα σε παιδιά που κάνουν αθλητικές δραστηριότητες. Εμπειρικά, μερικοί γονείς το αποδίδουν στο ότι «το παιδί ψηλώνει», ίσως και από δικά τους βιώματα. Εν μέρει, δεν έχουν άδικο.

Ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονιών όταν παρατηρούν την πλάτη του παιδιού τους να παρεκκλίνει αριστερά ή δεξιά είναι αν έχει σκολίωση. Προσέρχονται στο ιατρείο τρομοκρατημένοι από το φόβο μίας μόνιμης παραμόρφωσης του σκελετού του. Δικαιολογημένα, ίσως διότι όλοι έχουμε εικόνες από παλαιότερες εποχές, όπου η ιατρική κάλυψη, ιδίως της περιφέρειας ήταν ελλιπής και διέλαθαν πολλά περιστατικά.

Πέτρος Ν. Δεμπεγιώτης MD, MSc

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διπλωματούχος Neural Therapy

Ιατρεία

Κυψέλης 106, Πλ. Κυψέλης, Τ.Κ. 11363, Αθήνα
Αιγιαλείας 21 και Χαλεπά 1 ΤΚ 151 25, Μαρούσι